stock_aerial_shot_of_truck_driving_in_sunrise.jpg

Sjaak de Wit Transport

CASE

Sjaak de Wit Transport: “Het is een flexibel en modern transport management systeem”

Rijd jij binnenkort naar de stad van de liefde? Dan kan het goed zijn dat je de wagens van Sjaak de Wit Transport onderweg tegenkomt. Dit transportbedrijf uit Heemskerk vervoert namelijk vanaf vijf verschillende locaties in Nederland prachtige bloemen en planten naar Parijs. Want die romantische Fransen kunnen natuurlijk geen dag zonder rode rozen! Het is dus maar goed dat Sjaak de Wit in 2019 zijn eigen zaak oprichtte. En alsof dat nog niet genoeg reden is om hem aan je voor te stellen, is hij ook nog eens een trouwe gebruiker van ons TMS!

Nu of nooit

Ondernemer Sjaak de Wit is al langer bekend met de logistieke sector. Zo werkte hij voorheen als chauffeur en logistiek medewerker in het transport voor supermarkten. Tot hij in 2019 zijn eigen plan trok. Sjaak: “Ik droomde er altijd al van om voor mezelf te beginnen. Dus toen ik ontdekte dat ik dat jaar vader werd, wist ik dat het moment daar was. Als ik nog langer wachtte, deed ik het misschien nooit.

Dit besloot ik ondanks dat de hele wereld op z’n kop stond vanwege het coronavirus. Wat dat betreft was het een gewaagde stap, maar ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van! In mijn vorige functies kwam ik al veel in Frankrijk en langzaam werd ik een bekend gezicht bij de groothandels. Hier legde ik op een natuurlijke wijze de basis voor Sjaak de Wit Transport. Ik hoorde mensen klagen over het bloemen- en plantentransport en daagde mezelf uit om het beter te doen!”

Acht eigen wagens

Een bedrijf opstarten tijdens een pandemie bracht wat extra uitdagingen met zich mee. Maar de lockdown maakte het voor Sjaak ook makkelijker om rustig te beginnen. “Mijn vader en oom hadden destijds een groenten- en fruithandel, dus in eerste instantie huurde ik slechts één van hun wagens. Zo begon het, met één bus. Maar eigenlijk breidde ik dit al snel uit.

Nu, begin 2023, heb ik acht eigen wagens en werk ik met vier vaste charters. Dit geeft meer zekerheid en werkt erg prettig. De chauffeurs begrijpen precies hoe wij werken en wat verwacht wordt. We plannen hun busjes in ons transport management systeem alsof het onze eigen wagens zijn.”

TMS kiezen was makkelijk

Het transport management systeem waarover Sjaak het heeft, is ons TMS in de cloud. Sjaak: “Bij het bedrijf waar ik hiervoor werkte, gebruikte ik de software van Filogic al. Destijds kwam deze als beste uit de bus. Andere pakketten waren vaak nogal log en zagen er ouderwets uit. Dus toen ik voor mezelf begon, hoefde ik niet lang na te denken over welk TMS ik wilde.

Het mooie aan dit OpenTMS is de schaalbaarheid. Dit maakt ons hartstikke flexibel. Willen we als bedrijf groeien? Dan vragen we wat extra gebruikers aan. Blijkt dit toch te veel? Dan schalen we gewoon weer af. Daarnaast konden we de inrichting grotendeels zelf doen en zijn de kosten relatief laag.”

Geconditioneerd transport

Bloemen- en plantentransport is een vak apart en vraagt om specifieke expertise. Zo is bijvoorbeeld de borging van de temperatuur en luchtvochtigheid in de laadruimte van groot belang. “Het TMS geeft aan of een order gaat om bloemen, planten of allebei. Dit is zichtbaar op de laadlijst en digitaal voegen wij hier de juiste koelinstructie aan toe. Vervolgens wordt dit continu gemeten via de sensoren die we koppelen aan onze boordcomputer.

Daarnaast vraagt geconditioneerd transport om specifieke software features, zoals ladingdragers en emballageadministratie. Dit zit allemaal in de software van Filogic. Alles wat we doen, wordt geregistreerd! En omdat het TMS cloud-based is, kun je vanaf elke locatie inloggen. Daarnaast koppelt het systeem met ons boekhoudprogramma Exact, dus de administratieve afhandeling is zo geregeld.”

Groei vraagt om automatisering

Sjaak’s wensen voor de toekomst? De dichtheid van zijn netwerk in Noord-Frankrijk vergroten. “De hoofdmoot van ons transport gaat naar Parijs, waar we samenwerken met een Franse koerier. Ik geloof heel erg in samenwerken en hoef niet per se alles zelf te doen. We zijn inmiddels ook actief in andere delen van Frankrijk, maar ik focus mij voornamelijk op de dichtheid in het Noorden.

Om dit te realiseren, speelt automatisering een belangrijke rol. Op dit moment verrichten we al ontzettend veel werk met een kleine club enthousiaste mensen. Doordat we dit grotendeels digitaal doen, beperken we onze overheadkosten. Want je kan wel overal iemand bovenop zetten, maar alles kost geld. Door te automatiseren kunnen we groeien, ons netwerk dichtmaken én tegelijkertijd een klein, hecht team blijven dat zegt wat we doen, en doet wat we zeggen!”

Efficiënt transportproces

Bespaar jij net als Sjaak graag op onnodige overheadkosten? Maak dan gratis kennis met ons TMS. Grote kans dat (een deel van) jouw transportproces ook efficiënter kan. Hierover denken we graag met je mee!

Gratis ons TMS gebruiken?

Dit gaat je tijd en geld besparen

  • Binnen een paar minuten direct aan de slag

  • Twee weken lang gratis Premium features

  • Na twee weken blijft het OpenTMS gratis te gebruiken

  • Je zit nergens aan vast

Ja, graag

Testimonials

Star talk

De mening van onze klanten betekent veel voor ons. Wij geloven in samen starten, samen groeien en samen ontwikkelen.

De feedback van onze klanten is dan ook de belangrijste input voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten binnen het Filogic TMS. Zo weten we zeker dat het aansluit bij jouw wensen.

“Filogic is een bedrijf waarmee je makkelijk kunt schakelen, via korte lijnen. Direct vanaf het begin hadden we voor 95% een match en het overige deel hebben we samen opgelost. Bij grote partijen merk je dat dit soort dingen vaak lang duren. Bij Filogic is het snel sparren en op korte termijn zaken oplossen. Dit is heel belangrijk voor ons. Het houdt ons in beweging en voorbereid op de toekomst!” 

Jack van der Gugten

Hoek Flowers

 “Binnen twee maanden was Filogic OpenTMS geïmplementeerd. Mijn planners en chauffeurs raakten al snel gewend aan deze nieuwe manier van werken. Na één maand was iedereen overtuigd en enthousiast. Mijn planners geven aan dat ze zich beter kunnen focussen en flink wat tijd besparen. Dus tegen ondernemers die nog twijfelen wil ik zeggen: probeer het gewoon.”

Theo Bos

MSS Transport

“Op ieder moment en vanaf elke plek heb je toegang tot de juiste informatie. Chauffeurs zien direct op wat voor locatie ze welke order moeten leveren. Ik ben blij dat iedereen met Filogic OpenTMS overweg kan en dat we met z’n allen lekker bezig zijn. Uiteindelijk is het belangrijkste dat het transport goed wordt uitgevoerd en onze opdrachtgevers tevreden zijn.”

Myron Bishaie

Van de Lagemaat Transport

“Met Filogic OpenTMS hebben we een helder overzicht van onze planningen. Dit is erg wenselijk, want er wordt steeds vaker gevraagd wanneer een order wordt geleverd. In het digitale vrachtdossier staat ook precies wat per auto is geladen. En de lay-out van de eCMR ziet er altijd hetzelfde uit. Als één geheel, lekker professioneel.”  

Toine Slob

Meever & Meever