stock_road_sunset_clear_sky_landscape.png

Case

Route42

Filogic & Friends: Route42’s geavanceerde data-analyse optimaliseert transportplanningen

Je transportplanning niet enkel maken op basis van operationele data en de meest logische route, maar juist ook op basis van diepgaande analyses op je (historische) bedrijfsdata? Dat doe je sinds kort eenvoudig door het partnership tussen Route42 en Filogic. Wij spraken CEO Max den Dopper over hun toegankelijke data en business intelligence-oplossingen én onze gloednieuwe samenwerking.

Afwijkingen in de planning

Negen jaar geleden werd Route42 opgericht vanuit de overtuiging dat transporteurs veel te weinig doen met data. Max wijst erop dat de transportsector vaak worstelt met data in silo’s of versnipperde systemen, waardoor waardevolle inzichten verloren gaan. Max: “Hierdoor wordt operationele data vaak alleen gebruikt om de voortgang van ritten te monitoren, maar niet voor diepgaande analyses om bijvoorbeeld afwijkingen van de planning te begrijpen of incidenten te verklaren.”

Kansen van data voor transporteurs

Terwijl hierin juist verbeterslagen liggen verstopt die de meeste transporteurs goed kunnen gebruiken. Vooral nu de branche kampt met personeelstekorten, hoge werkdruk en lage marges. “Daarom bieden we innovatieve ritapplicaties waarmee data uit vrachtwagens en trailers wordt verzameld en geanalyseerd. Denk aan brandstofgebruik, rijgedrag, rijuren en afwijkingen. Dit in tegenstelling tot traditionele systemen die zich voornamelijk richten op order- en klantgegevens. Hierdoor missen planners vaak essentiële informatie om hun planningen te optimaliseren.”

Slimme data-integratie

Wat je daar als transporteur precies aan hebt? “Met slimme data-integratie begrijp je ineens je ritten en afwijkingen. Denk bijvoorbeeld aan het lossen bij een Albert Heijn. Doe je dit om 08.00 uur of 13.00 uur? Op beide tijdstippen kan het enorm verschillen hoeveel tijd dit de chauffeur kost, terwijl er in de planning altijd met standaard blokken wordt gewerkt.

Of zie je dat een chauffeur op een rit van Breda naar Eindhoven altijd omrijdt, omdat er vaak file staat rondom Den Bosch? Dan kost dat je iedere keer meer kilometers dan gepland. Dat knooppunt zorgt dus voor tijdverlies en daarom plan je die rit voortaan anders. Zo zijn er talloze inefficiënte ritten waarop je voortaan slim kan inspelen.”

Transportplanningen met rendement

Uiteindelijk zorgen deze analyses ervoor dat je planning beter aansluit op de werkelijkheid. “Je dicht hiermee het gat tussen de operationele en financiële kant van je planning. De planners van morgen zijn geen simpele kaartlezers die opdrachten uitvoeren, maar slimme data-analisten die economisch verantwoorde routes plannen. Als transporteur ben je namelijk afhankelijk van je planner om rendement te maken. Maar dan moet de planner wél de tooling hebben om hierin efficiënt te zijn. Daar zorgen wij voor!”

Samenwerking Filogic en Route42

Om die reden is Max ook zo enthousiast over de samenwerking met Filogic. “We zochten een gevestigde partij die een TMS aanbiedt waarop planners vertrouwen, om onze oplossingen in te integreren. Zo kwamen we bij Filogic terecht. Het is een open en prettige partij met dezelfde visie op data, die lekker snel schakelt. Transporteurs hebben hier namelijk allang behoefte aan, maar niet ieder TMS is er al aan toe om dit te leveren. Filogic is hierin uniek in haar soort.

Door deze samenwerking delen we ook onze tools met het midden- en kleinbedrijf. Dat is goed voor de gehele markt. Het stelt hen daardoor in staat om op een efficiënte en concurrerende manier te opereren, en daar dragen we graag aan bij!”

Meer weten over Route42? Lees dan verder op hun website.

Of al aan de slag met de oplossingen van Route42 in het TMS? Neem dan hier contact met ons op!

Gratis ons TMS gebruiken?

Dit gaat je tijd en geld besparen

  • Binnen een paar minuten direct aan de slag

  • Twee weken lang gratis Premium features

  • Na twee weken blijft het OpenTMS gratis te gebruiken

  • Je zit nergens aan vast

Ja, graag

Testimonials

Star talk

De mening van onze klanten betekent veel voor ons. Wij geloven in samen starten, samen groeien en samen ontwikkelen.

De feedback van onze klanten is dan ook de belangrijste input voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten binnen het Filogic TMS. Zo weten we zeker dat het aansluit bij jouw wensen.

“Filogic is een bedrijf waarmee je makkelijk kunt schakelen, via korte lijnen. Direct vanaf het begin hadden we voor 95% een match en het overige deel hebben we samen opgelost. Bij grote partijen merk je dat dit soort dingen vaak lang duren. Bij Filogic is het snel sparren en op korte termijn zaken oplossen. Dit is heel belangrijk voor ons. Het houdt ons in beweging en voorbereid op de toekomst!” 

Jack van der Gugten

Hoek Flowers

 “Binnen twee maanden was Filogic OpenTMS geïmplementeerd. Mijn planners en chauffeurs raakten al snel gewend aan deze nieuwe manier van werken. Na één maand was iedereen overtuigd en enthousiast. Mijn planners geven aan dat ze zich beter kunnen focussen en flink wat tijd besparen. Dus tegen ondernemers die nog twijfelen wil ik zeggen: probeer het gewoon.”

Theo Bos

MSS Transport

“Op ieder moment en vanaf elke plek heb je toegang tot de juiste informatie. Chauffeurs zien direct op wat voor locatie ze welke order moeten leveren. Ik ben blij dat iedereen met Filogic OpenTMS overweg kan en dat we met z’n allen lekker bezig zijn. Uiteindelijk is het belangrijkste dat het transport goed wordt uitgevoerd en onze opdrachtgevers tevreden zijn.”

Myron Bishaie

Van de Lagemaat Transport

“Met Filogic OpenTMS hebben we een helder overzicht van onze planningen. Dit is erg wenselijk, want er wordt steeds vaker gevraagd wanneer een order wordt geleverd. In het digitale vrachtdossier staat ook precies wat per auto is geladen. En de lay-out van de eCMR ziet er altijd hetzelfde uit. Als één geheel, lekker professioneel.”  

Toine Slob

Meever & Meever