We vallen maar gelijk met de deur in huis: wij doen bij voorkeur niet mee aan Requests for Information (RFI’s). Dat klinkt misschien gek, want we willen natuurlijk graag dat toekomstgerichte transporteurs kiezen voor ons OpenTMS. Toch hebben we hier een hele duidelijke visie op. Wat die is? En hoe we dan wél tot een goede samenwerking komen? Dat vroegen we aan onze CEO Jitske Brink!
“Bij een RFI stelt een organisatie een lijst op met wensen en eisen rondom de nieuwe software. Leveranciers kunnen dan aangeven in welke mate ze voldoen aan deze uitgangspunten. Dat klinkt ergens logisch, maar niets is minder waar. Organisaties zijn namelijk geneigd om te denken vanuit hun huidige situatie bij het opstellen van zo’n lijst. In de basis moet dan veel hetzelfde blijven als ‘nu’, met her en der wat extra features of modernere upgrades. En dat is zonde, want vaak zie je dat een organisatie vraagt om iets dat ze niet nodig hebben. Omdat het achterhaald is of omdat er misschien wel een betere oplossing mogelijk is.”
“Er ontstaat een enorme blinde vlek, een te veel gekaderde uitvraag en uiteindelijk teleurstelling als de software toch niet zo toekomstbestendig is als gehoopt. Ondertussen heeft het opstellen van die lijst wel veel tijd en geld gekost, vooral wanneer je hiervoor een externe adviseur inhuurt. Ook zie je regelmatig dat leveranciers de RFI nét iets te positief invullen, omdat ze natuurlijk in de race willen blijven voor de samenwerking. Het kaf van het koren scheiden wordt daarmee niet eenvoudiger.”
“Ja, we geloven gewoon echt niet in deze aanpak. Het verder brengen van organisaties staat bij ons altijd voorop en daarom willen we op een andere manier het gesprek aan gaan. We zien bijvoorbeeld ook vaak dat vragen in RFI’s anders geïnterpreteerd of niet goed begrepen kunnen worden. Daarnaast krijg je vaak te maken met vragen, die je eigenlijk niet direct kunt beantwoorden zonder wat meer toelichting. Een ander die hieromheen weet te werken, krijgt een kans, maar is in de praktijk misschien niet de beste keuze.”
“De noodzaak voor nieuwe software komt in de basis altijd voort uit een bepaalde visie richting de toekomst. Zorg ervoor dat je deze doelstellingen helder hebt. Verken vervolgens welke oplossingen er zijn in de markt: aanbieders, verschillen en trends. Vergeet ook niet om eens bij anderen te vragen naar hun ervaringen. Onthoud echter altijd wel dat zij een andere visie kunnen hebben, dus blijf de informatie toetsen aan jouw vastgestelde stip op de horizon.”
“Als je deze visie neerlegt bij diverse softwareleveranciers, dan kunnen zij voor jou uitwerken op welke manier hun oplossing hieraan gaat bijdragen. Je beperkt niemand vooraf met de door jou – vaak onterecht – opgelegde wensen en eisen. Zo zie je uiteindelijk pas echt welke oplossing jou naar de stip op de horizon brengt, vrij van aannames.”
“Als een organisatie met een paar hele concrete vragen komt voor een inventarisatie, dan doen wij zeker mee. Als het echter gaat om talloze vragen in de mogelijk verkeerde richting, dan gaan wij liever het gesprek aan. Dat doen we in het belang van onze mogelijke klant, want we kennen de risico’s van verkeerde aannames via een RFI.”
Heb jij een heldere visie voor jouw organisatie en ben je op zoek naar een passend TMS? We denken graag met je mee over de juiste stappen richting jouw doel! Neem contact met ons op!
De mening van onze klanten betekent veel voor ons. Wij geloven in samen starten, samen groeien en samen ontwikkelen.
De feedback van onze klanten is dan ook de belangrijste input voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten binnen het Filogic TMS. Zo weten we zeker dat het aansluit bij jouw wensen.