Terwijl een groot deel van de transportbranche zich voornamelijk focust op het jaar 2022, waarin volledig herstel van de pandemie wordt beloofd, is het ook goed om verder te kijken. Stil staan we tenslotte niet, we blijven als sector ontwikkelen en innoveren. Dus voor je het weet, zijn we vijf jaar verder en ziet de transportwereld er behoorlijk anders uit. Wat is er dan veranderd en hoe bereid je je hierop voor? Dat vertellen we je hier!
Brancheorganisaties, overheden, ICT-leveranciers en wegbeheerders die samen platformen ontwikkelen waarop data wordt gekoppeld: voor ‘de grote jongens’ in de transportbranche is het de normaalste zaak van de wereld. Tegelijkertijd zien we dat de gemiddelde mkb’er nog handmatig PDF-documenten die via de mail binnenkomen overtypt en verstuurt naar zijn chauffeurs. Een groot deel van het MKB-segment houdt zich nog minimaal bezig met automatisering. Is dit vreemd? Niet echt. Dergelijke platformen met gekoppelde data waren voorheen voor hen namelijk allesbehalve toegankelijk.
Maar daar komt verandering in. Doordat er steeds meer samenwerkingsverbanden ontstaan die standaarden ontwikkelen, is het slim gebruikmaken van data en ICT toegankelijk voor elke transportondernemer.
Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerkingsverband is DEFlog: een instrument van én voor de transportsector waarmee logistieke data over wegwerkzaamheden, evenementen, milieuzones, venstertijden, brughoogtes en actuele verkeersinformatie kan worden gevonden. Of denk aan brancheorganisatie DALTI die streeft naar samenwerking tussen leveranciers en één standaard voor dataoverdracht waardoor alle transportsystemen met elkaar kunnen koppelen. Je kunt het vergelijken met een wereldstekker. Een concreet voorbeeld is het Open Trip Model (OTM) waarmee elke transportondernemer, klein of groot, zonder extra handelingen data kan gebruiken in de eigen planningsoftware.
Het ziet ernaar uit dat over een aantal jaar alle systemen met elkaar kunnen koppelen. En dan rest ons nog maar één taak: data delen, data delen en nog meer data delen. Data delen ís de toekomst. Uiteindelijk heeft elke transportondernemer één dashboard met daarop alle interne én externe informatie. Denk bijvoorbeeld aan informatie uit een Control Tower, een boordcomputer, een boekhoudpakket, verkeersinformatie of je CO2-uitstoot.
Doordat we via een gestandaardiseerd en cloud-based platform continu verbonden zijn met elkaar, wordt het ook een stuk gemakkelijker om bijvoorbeeld informatie over je levering terug te koppelen aan je verlader. In plaats van dat je een telefoontje ontvangt met de vraag hoe laat de bestelling wordt geleverd, wordt er simpelweg een automatische ETA-notificatie voor je verstuurd. Dit zijn mooie ontwikkelingen, die zeker door grote verladers ook steeds meer worden verwacht. Niet alleen de consumentenmarkt, maar ook de zakelijke markt wil namelijk realtime informatie bij de hand hebben over hun bestelling.
Over ongeveer vijf jaar is logistieke data voor elke transportondernemer toegankelijk en langzaam maar zeker wordt ook het belang van die data glashelder. Transportondernemers krijgen steeds meer inzicht in hoeveel waardevolle data er eigenlijk al door het bedrijf heen stroomt én hoe zij hier slim gebruik van kunnen maken.
Doordat al je informatie zichtbaar is in één dashboard, kun je bijvoorbeeld een stuk makkelijker sturen op je KPI’s. Hoeveel chauffeurs heb je in periode X beschikbaar, hoeveel opdrachten lopen er op dat moment en kun je op basis van deze informatie wel of niet een nieuwe samenwerking met een verlader aangaan? Inzicht in je data geeft het antwoord!
Nú is het moment om de ontwikkelingen alvast goed in de gaten te houden. Dit doe je bijvoorbeeld via social media of nieuwswebsites voor de transportbranche. Het belangrijkste is dat je de basis alvast in huis hebt: een OpenTMS (Transport Management Systeem) én een FMS (Fleet Management Systeem). Als je deze twee systemen al gebruikt, kun je straks een stuk makkelijker aansluiten op het grotere geheel. Zodra het zover is, kan je ICT-leverancier dit voor je regelen.
Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.
De mening van onze klanten betekent veel voor ons. Wij geloven in samen starten, samen groeien en samen ontwikkelen.
De feedback van onze klanten is dan ook de belangrijste input voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten binnen het Filogic TMS. Zo weten we zeker dat het aansluit bij jouw wensen.