De transportwereld staat nooit stil en wij kunnen met ons Transport Management Systeem niet achterblijven. Sterker nog: we moeten vooroplopen en hier komt best wat bij kijken. Daarom geeft Marinus Brink, medeoprichter en technisch directeur van Filogic, je elk kwartaal een kijkje achter de schermen. Hoe zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat onze gebruikers zo snel mogelijk met een nieuwe feature aan de slag kunnen? En met welke feature zijn we op dit moment bezig? Tijd voor ‘Achter de schermen met Marinus’!
Marinus: “Je ziet vaak bij TMS-leveranciers dat zij één keer per kwartaal of één keer per twee maanden een softwarerelease organiseren. Op zo’n moment worden meerdere features tegelijkertijd naar de transportondernemer gebracht. Dit doen wij liever anders. Wij willen voorkomen dat TMS-gebruikers weken of zelfs maanden op een nieuwe feature moeten wachten. Daarom proberen we de features altijd zo klein mogelijk te houden. We korten het ontwikkelproces in en zodra een feature klaar is voor gebruik, brengen we deze direct in productie. Deze softwareonwikkelmethode noemen we ‘continuous delivery’.”
“Doordat we de features zo klein mogelijk houden, verminderen we ook de complexiteit. Dat heeft twee voordelen voor de transportondernemers: enerzijds is de kans veel kleiner dat er tijdens de update iets misgaat, waardoor je stabiel en zonder storingen door kunt werken. Anderzijds is de feature direct toegankelijk waardoor zij deze, zonder al te veel uitleg, direct kunnen gebruiken.
Een voorbeeld van een kleine feature die we onlangs hebben toegevoegd, is de mogelijkheid om per orderregel aan te geven welk soort voertuig nodig is voor een bepaald transporttype. Dit was ook een wens van een aantal klanten. We hebben deze optie direct ontwikkeld, waardoor die binnen no time klaar was voor al onze TMS-gebruikers.”
“Wij zijn in staat om kleine features continu in productie te brengen, omdat ons TMS cloud-based is. Dat betekent dat we niet fysiek langs hoeven te gaan bij transportondernemers om bijvoorbeeld via een USB-stick de nieuwe software over te zetten. In plaats daarvan doen we dit op afstand en voor iedereen tegelijk. Zo heb je ook direct een stuk minder ‘waste’: features die af zijn, blijven niet onnodig op de plank liggen, wachtend op een releasemoment.”
“Ons ontwikkelteam is zo samengesteld dat het snel kan schakelen. Specialisten met verschillende expertises, op het gebied van softwareontwikkeling, testen, security en systeembeheer, werken via korte lijnen samen en brengen als team een praktijkgerichte feature in productie. Wat wij samen bouwen, wordt direct gebruikt door transportondernemers en op eventuele feedback kunnen we snel acteren.”
“Op dit moment vernieuwen we de feature ‘emballage registratie’, waarmee je palletbewegingen registreert. Op basis van feedback vanuit transportondernemers voegen we extra functies toe. Deze testen we met twee of drie pilotgebruikers, zodat we zeker weten dat wat we bouwen, voldoet aan de verwachtingen in de praktijk. Op korte termijn kun je binnen deze feature ook periodes instellen, waarbij je na het eindigen daarvan een transactieoverzicht krijgt van alle pallets en de locatie waar deze staan opgeslagen.”
Ons OpenTMS is continu in ontwikkeling. Op basis van jouw wensen en ons eigen marktonderzoek blijven we innoveren. Dus heb jij ideeën voor ons TMS? Laat het ons vooral weten!
De mening van onze klanten betekent veel voor ons. Wij geloven in samen starten, samen groeien en samen ontwikkelen.
De feedback van onze klanten is dan ook de belangrijste input voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten binnen het Filogic TMS. Zo weten we zeker dat het aansluit bij jouw wensen.